NEW YORK: BREDA UPPGÅNGAR I FORTSATT FED-EFFEKT, S&P +0,7%
STOCKHOLM (Direkt) Att marknaden inte gillar osäkerhet bekräftades av reaktionen på ett av de mest förväntade Fed-besluten någonsin. Aktiemarknaderna steg på bred front. Dollarförsvagning gav stöd ut råvaruprisökningar vilket ökade intresset för råvarubolagsaktier.
Dow Jones Industrials steg 0,5 procent till nivån 18.391, och S&P 500 stängde 0,7 procent högre vid 2.177. Nasdaq avslutade dagen efter en uppgång om 0,8 procent till nya rekordnivån 5.340.
Omsättningen på NYSE var drygt 26 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt 4 procent under 20-dagarssnittet.
Samtliga sektorer i S&P 500 noterades för uppgångar. Allra bäst gick den nya fastighetssektorn, som ökade 1,7 procent. Sektorn består till största delen av högutdelande investmentfonder specialiserade på fastigheter.
Priset på WTI-olja steg närmare 2 procent, och oljeproducentbolagens aktier steg. Murphy Oil steg 4,3 procent, Transocean ökade 5,6 procent och Diamond Offshore Drilling avancerade 2,7 procent.
Metallrelaterade bolag steg tillsammans med metallpriserna. Alcoa ökade 1,1 procent. Gruvbolaget Freeport McMoran steg 4,1 procent.
Amazon steg 1,9 procent och noterades för första gången över 800 dollar, bland annat efter en köprekommendation av Argus Research med en målkurs på 935 dollar.
Discovery Communications, som bland annat äger Eurosport, steg 4,8 procent, efter ett uttalande om att ta betalt för sändning av enstaka sändningar från kommande Olympiska Spel.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 3 punkter lägre vid 1,62 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den senaste bekräftade signalen är den bullish engulfing som vi bjöds på i måndags och samtidigt har vi från i tisdags en bearish harami cross som ännu inte bekräftas. När kursen fångas i en tradingrange ska vi vara beredda på tvära kast dels när nivåer i rangen nås och framförallt när någon av begränsningarna närmar sig.”
Torsdagen inleddes med ett mindre gap och vid 10:30 tog kursen sats vid första timmens box och säljarna kom inte in i matchen någon gång under dagen. Stängningen vid 1446 motsvarade en uppgång med 1,6 procent.
Inför gårdagen påpekade jag att den senaste bekräftade signalen var en bullish engulfing, att kursen stigit de närmaste dagarna i mer än 70 procent av åren historiskt samt att det redan om 1425 och 1432 togs ut var goda chanser för ett test av 1445-nivån. Den pånyttfödda optimismen fick kursen att ta ut 1445, även om det än så länge är marginellt men i min värld var gårdagen en positiv impuls men på riktigt kort sikt är dock chansen ganska stor för någon dags rekyl. Efter en svans på ovansidan som är mer än hälften av kursstapeln, som vi bjöds på i onsdags och en positiv stapel likt den vi såg, har historiskt inträffat 25 gånger sedan 2001. Om vi studerar vad som brukar ske dagen efter har det i de flesta fall lett till en kortare rekyl. Samtidigt kan vi konstatera att vid samma avstånd eller mer ner till primärtrenden och en extremt hårt spänd gummisnodd har lett till högre kurser i ungefär 55 procent av fallen en vecka senare om vi studerar historien.
Volymen igår var den högsta sedan lösendagen i fredags och 18 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Svolder (före börsöppning)
STÄMMOR
– Elanders (extra), Frontline, Golden Ocean
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Index Pharmaceuticals: webbsänd bolagspresentation hos Nyhetsbyrån Direkt,
länk http://bit.ly/2cZ7Oiz kl 12.00-13.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Insplorion: första dag för handel utan teckningsrätter i nyemission
– Polyplank: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Savo-Solar: meddelar utfall i nyemission
MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) september kl 2.30
– Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 6.30
– Frankrike: BNP (def) 2 kv kl 8.45
– Frankrike: Markit PMI (prel) september kl 9.00
– Tyskland: Markit PMI (prel) september kl 9.30
– EMU: Markit PMI (prel) september kl 10.00
– USA: Markit industri-PMI (prel) september kl 15.45
POLITIK
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson deltar i interpellationsdebatt kl 9.00
CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves håller tal om makrotillsyn vid ESRB:s första årliga konferens i Frankfurt kl 8.10
– Riksbanken: Henry Ohlsson talar om aktuell penningpolitik vid årets Investment Banking Forum i Lund kl 10.15
– Riksbanken: annonserar obligationsköp kl 16.20
– Fed: Patrick Harker, Loretta Mester och Dennis Lockhart deltar i panel vid konferens anordnad av Philadelphia Fed kl 18.00
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Den senaste formationen var en bullish engulfing för en vecka sedan som enligt skolboken togs ut igår och då är det uppåt som gäller tills vi får en negativ omslagsformation.”
Torsdagen öppnade med ett positivt gap rakt in i motståndet från den 8 september och kursen steg därefter den fortsatta timmen till 2180 där det tog stopp. Dagen präglades av små rörelser mellan 2173 och 2179. Stängningen vid 2177,2 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.
Jag brukar säga till mig själv varje morgon att marknaden prioriterar enkla strategier och många gånger förstår jag inte varför många gör teknisk analys så krångligt. För tillfället är den senaste bekräftade formationen en bullish engulfing och så länge den är intakt och inte elimineras med en negativ omslagsformation talar mer för upp- än nedgång. Om och när man sedan ska ta position samt hur man väljer att agera under en pågående trade är något annat. Att däremot försöka sia om att kursen ska ner rejält i något som vi aldrig tidigare skådat 2022 som jag läste igår förstår jag inte vad det är för mening att spekulera i och inte heller de som säger att vi ska få en gigantisk resa eller nedgång de närmaste två månaderna. Vad är meningen? Vill man ta position för uppgång gör man det när oddsen är bra och genom att sedan succesivt låsa in vinst är det bara att hänga på tills oddsen börjar tala för något annat, eller?
Volymen igår var lägre än i onsdags och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Även igår stängde alla sektorer på plus. Bäst gick fastighetsbolag, sällanköpsvaror och verkstad. Priset på WTI-olja steg närmare 2 procent, och oljeproducentbolagens aktier steg. Metallrelaterade bolag steg tillsammans med metallpriserna. Alcoa ökade 1,1 procent. Gruvbolaget Freeport McMoran steg 4,1 procent.